Az alábbiakban a Deep Cooling technológia kerül összehasonlításra a Standard Cooling-gal szemben. Mindkét megoldás adiabatikus elven működő, környezettudatos és egyben költséghatékony párahűtés, azonban a hatékonyságukban jelentős a különbség.

A Standard Cooling technológia

Az egykörös adiabatikus léghűtő berendezések működési elve

Az adiabatikus, vagy más néven evaporatív elven működő hűtőgép egy bizonyos nedvesítő közeget használ, amit béléstestnek nevezünk. A béléstestek egymáshoz ragasztott, speciálisan impregnált cellulóz lapokból állnak. A béléstestek méhsejt alakúak, így könnyen átjár rajtuk a levegő. A béléstest lényege az, hogy a víz minél nagyobb felületen érintkezhessen a levegővel aminek következtében minél több víz párologjon. Ez a hűtés hatékonyságát növeli.

Minden párahűtő berendezés alsó részében található egy víztartály, amelyben egy keringető szivattyú helyezkedik el. A gépek tetejében a béléstestek felett egy erre a célra kifejlesztett csepegtető tálca foglal helyet. A keringető szivattyú feljuttatja a vizet a csepegtető tálcára, amely egységesen nedvesíti be a béléstestek teljes felületét.

A gépekből kifújt levegő így 10-12 °C-kal hűvösebb a környezeti levegő hőmérsékleténél. A levegőt a víz párolgáshője, azaz a párolgással járó hőelvonás hűti. A gépek fix vízbekötéssel rendelkeznek és egy úszós szelep segítségével önmagukat töltik újra. A gépekben lévő alkatrészek élettartama, valamint a befújt levegő minősége is javítható azzal, ha kezelt vizet biztosítunk az evaporatív léghűtő berendezések számára. Éppen ezért a hosszú élettartam, kevés karbantartás, valamint a levegő sterilitása végett javasoljuk az opciók között feltüntetett vízkezelő berendezések használatát is.

Folyamatos friss levegő

Gépeinket kérheti olyan opcionális megoldással, amely meghatározott időközönként lecseréli a működéshez használt teljes vízmennyiséget, biztosítva ezzel a higiénikus működési feltételeket és a szagmentes levegőt.

Környezetttudatos technológia

A hagyományos légkondícionáló kompresszorok által kibocsátott hulladékhő jelentős mértékben felelős a városi levegő felmelegedéséért. Ezzel szemben a Deep Cooling technológia egy olyan hűtési megoldást nyújt, amelynek a károsanyag-kibocsátása nulla. Kiemelkedően fontos küldetésünknek tartjuk, hogy olyan hűtési módszerekkel dolgozzunk, amelyek nincsenek káros hatással a természeti környezetre.

A Deep Cooling technológia

1. lépés

Kezdeti hideg víz előállítása

A párolgás, mint halmazállapot- változás a hűtő hatás kiváltója, hiszen a párolgáshoz a folyadéknak hőre van szüksége, amit a környezetétől fog elvonni.

2. lépés

Előhűtés

Az előző lépésben előállított hideg víz felhasználásra kerül az ultra-hatékony hőcserélőben, amely a környezeti levegőt részlegesen lehűti előkészítve azt a Deep Cooling fázishoz.

3. lépés

Deep Cooling

A lehűtött levegő ezután egy ismételt párahűtési fázison megy keresztül. Ez a lépés a Deep Cooling technológiai fázisa és egyben lényege.

A Deep Cooling adiabatikus hűtés működési elve

A kétkörös evaporatív léghűtő berendezéseink két hűtési kör segítségével valósítják meg a befújt levegő lehűtését. A speciális DeepCooling technológia alapján működő gépek fonott, alumínium lamellás béléstestekkel vannak szerelve. Ezen béléstestek vízmegtartó bevonata öntisztító, higiénikus és korrózióálló ezért a párolgási hatékonyság magasabb a hagyományos papír béléstesteknél.

A Deep Cooling béléstestek rendelkeznek a VDI 6022 német higiéniai tanúsítvánnyal, így hatékony védelmet biztosítanak a legionella baktérium ellen.

Ezek a gépek két ventilátorral vannak szerelve, melyek közül a felső az első, míg az alsó a második hűtőkörhöz tartozik. A felső ventilátor a speciális közegen keresztül szívja a külső levegőt, amely a környezetbe távozik. A víz párolgása nem csak a levegőt hűti le, hanem az alumínium lamellás felületet is, ezáltal a gép tartályában lévő víz hőmérséklete lecsökken 20°C körüli értékre.

A lehűtött vizet a keringető szivattyú bevezeti egy levegő-víz hőcserélőbe. Így a beszívott 36°C-os levegőt 27°C-os hőmérsékletre hűti elő az első körös hőcserélő normál hőátadás útján. A második hűtőkörhöz tartozó ventilátor az előhűtött levegőt átszívja az alumínium lamellás béléstest alsó részén, így állandó entalpia mentén a párolgással járó hőelvonás segítségével tovább hűl a levegő akár 18°C értékre. A kétkörös gépek ezt a hűvös levegőt juttatják be a csarnokba, illetve környezetbe. A fenti hőmérséklet értékek a külső hőmérséklet és páratartalom függvényében változhatnak.

50%-kal hatékonyabb, mint a hagyományos párahűtő berendezések

A Deep Cooling technológiával működő gépeink páratlan hűtőteljesítményt nyújtanak, amely 50%-kal hatékonyabb a tradícionális hűtőknél. Ideális megoldást nyújt nyitott terek hűtésére is, akár szélsőséges éghajlati körülmények mellett is. A Deep Cooling technológiának köszönhetően bármilyen területet kellemesen hűvös környezetté alakíthatunk.