A gombatenyésztésben elérhető maximális hozam érdekében nagyon magas páratartalomra van szükség. Ahhoz, hogy elvárt tempóban növekedjenek és fejlődjenek a különböző gombafajták, akár 85-90%-os relatív páratartalom az elvárás. Ha a mért adatok kevesebbet mutatnak, a gombák növekedése lelassul, tehát később lehet őket leszüretelni és új termőzsákokat a helyükre rakni. Ez által romlik az üzlet, mert lassabb a körforgás. Az egyébként sem egyszerű piaci helyzetben lévő gombatenyésztőknek ez óriási hátrányt jelenthet, sőt, sok esetben vásárlóik át is pártolnak a konkurenciához, aki időben tudja szállítani jobb áron a megfelelő minőségű terméket.

gombatermesztes-parasitas

A cégünk által tervezett és forgalmazott HydroPort mobil légkezelő berendezések hatalmas segítséget nyújtanak a gombaipari párásításban. Gépeink a vizes hűtés elvein egyidejűleg hűtik és párásítják a levegőt gombatenyészetében. Jutányos áruk mellett a gépek üzemeltetése rendkívül energia- és költséghatékony, illetve állandó felügyelet nélkül is tökéletesen végzik dolgukat.

A berendezések alsó része egy víztartály, melyből egy keringető szivattyú tolja fel a vizet egy csepegtető tálcára. A tálca egyenletesen szétoszlatja a vizet egy speciálisan kialakított cellulóz alapú nedvesítő tömbön (másnéven béléstest). A béléstest méhsejt mintázata gondoskodik róla, hogy a levegő a lehető legnagyobb felületen érintkezzen a vízzel, és végbe mehessen a tökéletes párolgás következtében létrejövő hőelvonás, mely hűti a levegőt. A gépek motorja és ventilátora nagyjából középen helyezkedik el, ezutóbbi átszívja a gombatenyészet használt levegőjét egy szűrőbetéten, majd továbbítja azt az átnedvesített béléstest felé, ahol természetes úton megköti a levegőben található port és pollent. A kifújt friss, hűvös és páradús levegő előállítása nem idéz elő károsanyag-kibocsátást.

A HydroPort mobil párásító berendezések előnyei gombatenyészete számára:
  • Jutányos ár és költséghatékony üzemeltetés
  • Alacsony és egyszerű karbantartás
  • Nincs szükség szaktudásra a rendszer működtetéséhez
  • Kerekeinek köszönhetően könnyen átmozgatható
  • Egyszerűen állítható a ventiláció iránya és intenzitása
  • Nincs károsanyag-kibocsátás
  • Nincsenek tervezési- és engedélyeztetési díjak

A mobil evaporatív berendezések üzemeltetéséhez nincs szükség szaktudásra. Megfelelő működésükhöz áramra és (akár csap)vízre van szükség. Egy slagcsatlakozással a vízrendszerre kötve a gépek automatikusan töltik víztartályukat egy úszós szelepen keresztül, mely elzár, ha a tartály eléri a beállított vízmagasságot. Ha nincs lehetőség a vízre való állandó rákötésre, a gépek oldalán kialakított ajtón keresztül is tölthető a tartály manuálisan.

Kérje energetikai mérnökeink ingyenes helyszíni felmérését, és tudjon meg többet, hogy milyen előnyökre tehet még szert gombatenyészete, ha az evaporatív berendezéseket választja! Keressen minket még ma!