Választható vízkezelés kiegészítők a HydroPort ipari mobil léghűtő és párásító berendezésekhez

A HydroPort® ipari mobil léghűtő berendezések alapvető működéséhez, valamint a megfelelő hűtési hatás eléréséhez vízre van szükség. A berendezésekben lévő víztartály önmagát tölti fel újra és újra vízzel, miközben a tartályban lévő vizet párologtatja. A tartályban lévő víz képes a halmazállapot váltásra, viszont a vízben lévő oldott- és oldatlan anyagok és részecskék fizikailag nem tudnak elpárologni, ezért lerakódnak a gép belsejében lévő felületeken (tartály, béléstest, egyéb alkatrészek), valamint működés közben elkoszolják a gépben lévő vizet. A párologtató betéten lerakódott szennyeződések rontják a párolgási hatékonyságot, így a léghűtő berendezés veszít hűtési intenzitásából. A gépekben létrejött sólerakódások, szennyeződések és az elkoszolódott víz felelős továbbá a gyakoribb karbantartások és géptisztításokért is egyaránt. Az elhasználódott víz több oldott és oldatlan anyagot tartalmaz, melyek több tápanyagot is jelentenek a baktériumoknak. A hosszú távú, biztonságos és higiénikus működés a berendezések időszakos vízürítésével, valamint szükség esetén vízkezelés opciókkal garantálható. A HydroPort® ipari mobil léghűtő és párásító gépek kiegészíthetők centralizált vízkezelő rendszerrel, valamint a berendezésekre szerelt decentralizált vízkezelő berendezésekkel.

Oxyma központi kompakt gépház HydroPort® ipari mobil léghűtő és
párásító berendezésekhez

Az Oxyma központi kompakt gépház egy olyan központi egység, amelyet minden esetben egyedileg az ügyfél igényeinek, valamint a helyi rendelkezésre álló vízminőségnek megfelelően tervezünk és gyártunk. Ez a központi modul folyamatosan megfelelő minőségű és mennyiségű vizet szolgáltat a HydroPort® gépek számára, de igény szerint a berendezések központi vezérlését is hivatott megoldani. Az Oxyma központi kompakt gépházból az alábbi vízkezelő berendezésekből állítható össze:

 • Mechanikai vízszűrés:
  Választható kézi cserélhető papír betétes szűrőkkel, félautomata tisztítású szűrővel, teljesen automatikus visszaöblítésű szűrővel)
 • A magas bejövő német vízkeménység által okozott vízkő lerakódás megakadályozására két opció is választható:
  Ledakódásgátló adagolás (a kalcium és magnézium ionok felületi lerakódásának megakadályozására) Ioncserélős vízlágyító használata (a vízben lévő oldott kalcium és magnézium ionok nátriumra ionra történő cserélése mérsékelheti a lerakódásokat, a felületek könnyebben tisztíthatók)
 • Amennyiben a bejövő víz vezetőképessége magasabb, mint 1200 microSiemens/cm, úgy a fenti vízkezelő berendezéseken túl fordított ozmózis elvű membránszűrés javasolt. A fordított ozmózisos vízkezelő technológia lehetővé teszi az alacsony vezetőképességű tisztavíz előállítását, mely mentes az oldott anyagoktól és a biológiai szennyeződésektől egyaránt.
 • Az Oxyma központi kompakt gépház igény szerint kiegészíthető különböző méretű tisztavíz gyűjtő tartályokkal
 • Igény szerint a biológiai védekezés választható a központi egységben elhelyezett:
  UV sterilizálóval
  3000 ppm klór-dioxid adagolással
 • A központi kompakt gépház választható PLC vezérléssel is, amely vezérlés funkcióit ügyfelünk szintén szabadon megválaszthatja. A vezérlés alkalmas mindegyik HydroPort gép együttes- és külön-külön történő kézi és/vagy automatikus vezérlésére, távoli elérésére.

HydroPort® ipari mobil léghűtő- és párásító gépekre szerelhető vízkezelés kiegészítők

Vízszűrés

A HydroPort® gépek vízbetáp csatlakozására a gépeknél helyileg is kialakítható a mechanikai vízszűrés. A víz mechanikai szűrése nem változtatja meg a víz kémiai oldott anyagtartalmát, hanem a vízben lévő oldatlan szennyeződések- és lebegő csemcsék szűrhetők ki a vízből. A vízben lévő szuszpendált részecskék a HydroPort® berendezések víztartályába kerülve koptathatják a belső alkatrészeket, lerakódásokat okozhatnak, eldugíthatják a vízkeringetés belső körét, vagy akár a vízfeltöltést is képesek lassítani, vagy akár a bejövő víz útját teljesen blokkolni. A mechanikai vízszűrés opció segít megelőzni a dugulásból fakadó váratlan hibákat, mérsékelni képes a gépen belüli sólerakódásokat.

A víztartályban feldúsult mechanikai részecskék éppúgy tápanyagot biztosítanak a baktériumoknak és mikroorganizmusoknak, így a kiegészítő szűrés elősegíti a biológiailag higiénikus működést is. A bejövő mechanikai vízszűrés kombinálható aktívszén töltetes szűréssel, amely a vízben lévő szerves anyagokat és lebegő szennyeződéseket képes megszűrni. A mechanikai szűrés és az aktívszén töltetes tisztítás megoldható akár egy és ugyanazon szűrőházban is. A mechanikai szűrés kombinálható továbbá a gép oldalára szerelt UV sterilizáló szűrővel is, amely a betáp víz biológiai csírátlanítását hivatott megoldani.

Vízkő lerakódás gátló polifoszfát töltetes szűrő

A HydroPort® ipari mobil léghűtő berendezések tartályában kialakuló vízkő lerakódások csökkentik a gépekben lévő alkatrészek élettartalmát, a vízkő rontja a párologtató betét párolgási hatékonyságát, valamint ezzel együtt a gépek hűtési hatékonyságát is. Gyakorítja a szükséges karbantartásokat és géptisztításokat is egyúttal. A polifoszfát töltetes szűrő a lehető legegyszerűbb megoldást kínálja a kemény víz okozta problémák megoldására. A szűrőházben lévő mechanikai szűrőelem segíti a lebegő szennyeződések szűrését, és az ebben a szűrőben tárolt polifoszfát töltet meggátolja a vízkő kialakulását a berendezés belsejében. A szűrőház rendkívül egyszerűen a gép oldalán lévő vízcsatlakozási pontra szerelhető. A polifoszfát töltet színe elhasználódást követően barnára vált, vagy akár teljesen kifogy a szűrőből, így a szűrőház újratöltése szükséges. A töltet átlagosan 3-5 hónapot is kibírhat, amennyiben a töltet elfogy, a cseréje rendkívül egyszerű.

UV Sterilizálás

A HydroPort® ipari mobil léghűtő- és párásító berendezések párologtató betétjein a víz érintkezik a beszívott levegővel és a víz párolgása következtében hűtik a levegőt. A HydroPort® berendezések a hűteni kívánt területekre nem fújnak látható vizet, sem aerosolokat, így az aerosolos baktérium fertőzés veszélye alapvetően minimális ennél a típusú technológiánál. Ettől függetlenül a HydroPort® léghűtő- és párásító gépek nyitott vízrendszernek minősülnek, így az Európai Uniós szabályozások és előírások alapján legionella kockázati közegnek minősülnek.

UV-sterilizalo-berendezes

A nyitott vízrendszerű közegekben a legionellózis betegség kialakulásának a veszélye fokozott kockázatot jelent, ezért valamilyen biológiai védekezést szükséges kiépíteni az ilyen típusú rendszereknél.
A fenti problémára több megoldás is választható opcióként. A lehetséges biológiai védekezéseket hatékonyságuk szerint növekvő sorrendben részletezzük.

Bejövő víz UV sterilizálása

Az egyik lehetséges védekezési forma a HydroPort® gépek betáp vízcsatlakozására rögzíthető UV sterilizáló szűrő, amely a bejövő víz biológiai csírátlanítását hivatott megoldani. A bejövő víz UV csírátlanítása csak a vízben lévő baktériumokat-mikroorganizmusokat képes elpusztítani, így nem jelent 100%-os védelmet a gépek belső tartályában kialakuló biológiai szennyeződések ellen.

Keringetett víz UV sterilizálása

A HydroPort® gépek belsejében lévő vízkeringetés szintén opcionálisan kiegészíthető UV sterilizáló szűrővel. Ezzel a megoldással nem a bejövő víz sterilizálását szolgálja, hanem a gépek tartályában lévő, folyamatosan a párologtató betétekre keringetett víz biológiai tisztításával egy hatékonyabb védelmet kapunk eredményül.

Klór-dioxidos teljes gépfertőtlenítés koncepció

A HydroPort® ipari mobil léghűtő- és párásító berendezésekhez javasolt leghatékonyabb megoldás a klór-dioxidos vízfertőtlenítés. Különös tekintettel arra, hogy a berendezések biológiai elfertőződése nem feltétlen a bejövő vízzel fertőző baktériumok miatt állhat fenn. Az idő során a gépek belsejében kialakuló biofilm réteg a legtöbb ismert baktérium tápanyaga és élőhelye. A vízben lévő oldott klór-dioxid alapvetően gáz halmazállapotú anyag, melynek megvan az a pozitív tulajdonsága, hogy rendkívül jól oldható vízben. A vízben oldott klór-dioxid megtartja a gázos képességeit, és képes átdiffundálni a biofilm réteg pórusain, így gyökeresen kezeli a problémát, nem csak a vízben lévő baktériumokat pusztítja el, hanem megszünteti azok élőhelye-és tápanyagaként szolgáló biofilm réteget is.
A klór-dioxid teljes gépfertőtlenítő koncepciónk szintén két verzióban alkalmazható:

1 literes klór-dioxid oldat – kézzel beönthető verzió

Az egy 1 literes kiszerelésben is kapható 3000 ppm-es nagy tisztaságú és stabilitású klór-dioxid oldat, amelyből a hatékony fertőtlenítéshez minden géptípushoz meghatározható a megfelelő mennyiség. Az oldatot a HydroPort® gépek tartályának oldalsó nyitható nyílásán keresztül lehet a berendezések tartályába önteni. A fertőtlenítéshez használt átlagos mennyiség ~0,5 dl, melyet heti 2-3 alkalommal javaslunk a gépekbe önteni. Az 1 literes kiszereléséhez kapható széles szájnyílású műanyag ellenálló palack, melyben a felkevert oldat UV védett, száraz helyen akár fél évig is eltartható.

Vízkeringetésbe épített klór-dioxid generátor

A HydroPort® gépek opcionálisan automatikusan működő klór-dioxid generátorral is kiegészíthetők. A klór-dioxid generátor a hálózati vízzel érkező, valamint a gép tartályában folyamatosan dúsuló nátrium-kloridból és nátrium-kloritból elektrolízis útján állít elő klór-dioxidot. Az eljárás során a keletkező klór-dioxid koncentráció függ a gép tartályában lévő sótartalomtól, de a kiegészítő berendezéssel maximálisan 2 ppm koncentráció állítható elő. Az opcionálisan választható klór-dioxid generátor emberi beavatkozás nélkül biztosítja a teljes gépfertőtlenítés koncepciót.