A XXI. században már természetesnek vesszük, hogy bármely éghajlati övön megtermeszthetünk szinte akármilyen gyümölcsöt, zöldséget vagy virágot. Ehhez mindössze egy megfelelően felépített és klimatizált üvegházra van szükségünk. Minden növénynek megvan a kedvenc levegő- hőmérséklete és páratartalma. Amennyiben biztosítjuk üvegházunkban a legmegfelelőbb légkört, növényeink maximális terméshozamáról is gondoskodunk. Természetesen az optimális légkör mellett gondoskodnunk kell a rovar- és rágcsálóvédelemről, penészgombák kialakulásának megakadályozásáról, fertőzések elkerüléséről, vagy a szükséges tápanyagellátásról is.
Jellemzően az üvegházak légkezelésére használt berendezések túl sok energiát fogyasztanak el, a melegebb napokon leginkább. Az egyik legfontosabb üvegházi szempont, hogy biztosítsuk a folyamatos hőmérsékletet és páratartalmat építményünkben. Túl magas páratartalom esetén a növényeink penészedni kezdenek például. Az adott növény fejlődésének ideális paramétereitől eltérve gyengítjük immunrendszerét, mely a későbbi fertőzések pusztítását segíti. A Hydroport mobil párahűtő berendezések megfelelő segítséget nyújtanak az üvegház hűtésében. A vizes hűtés elveit követve a víz elpárolgásának hőelvonásával hűti a levegőt. Egy keringető szivattyú feljuttatja a vizet a gép alján elhelyezkedő tartályból a tetejére, ahol egy csepegtető tálca egyenletesen szétoszlatja azt a béléstesten. A béléstest egy speciálisan impregnált cellulóz betét, melynek méhsejt alapú mintázata lehetővé teszi, hogy a levegő minél nagyobb felületen érintkezzen a párolgó vízzel. A berendezés hátulján található ventilátor átszippantja az üvegház használt levegőjét egy szűrőbetéten, majd tovább tolja azt a nedves béléstesten. A nedves béléstestet elhagyva, levegőnk akár 8-12°C-kal alacsonyabb hőmérsékletű, mint az üvegház beltéri levegője.

Üvegház párásítása

Néhány előnye az üvegház evaporatív hűtésének:
  • Kismértékű befektetés
  • Egyszerű és gyors kivitelezés
  • Szaktudást és felügyeletet nem igénylő használat
  • Alacsony víz- és áramfogyasztás
  • Kerekeknek köszönhető mobilitás
  • A ventiláció iránya és intenzitása egyszerűen állítható

A Hydroport mobil párahűtő berendezések alacsony ára és fenntartási költségei ellenére ideális hűtési megoldás üvegházak számára, mivel nem csak hűtik, de párásítják is egyúttal a levegőt. Gépeink használata az alacsony víz- és elektromos áramfogyasztásnak köszönhetően rendkívül gazdaságos (EER 15-40), mégis nagyon hatékonyan végzik a dolgukat. Víztartályukat egy kiépített vízrendszerről tölthetik egy vizes tömlő segítségével (akár csapvízről is) automatikusan. Amennyiben ez az opció nem megoldható, úgy a Hydroport mobil berendezés oldalán kialakított ajtón keresztül is megtehetjük ezt manuálisan.

Cégünk energetikai mérnökei ingyenes helyszíni felmérését követően ismerje meg, hogy milyen megoldásaink léteznek az önök üvegházának hűtésére. Keressen minket még ma!