Hazánk bortermelése Európa szerte elismert és szeretett. Ez egészen távolra nyúlik vissza, már az időszámításunk előtti III. századi kelták feltehetően termesztettek szőlőt. Mikor néhány évszázad elteltével a Római-birodalom vette át Pannónia felett az uralmat, maradandó nyomait otthagyta bor- és szőlőtermelésünkben. Ez a későbbiekben tovább folytatódott és fokozódott, évszázadról évszázadra, mire elért napjainkig. A borkészítés művészetében rettentő fontos szerepet vállal a borospincék megfelelő légkezelése. Egy borpince megfelelő hőmérséklete 8-15°C között mozog, függően attól, hogy milyen bort tárolunk benne. Az édes borok az alacsonyabb, a vörösborok pedig a magasabb hőmérsékletet kedvelik. A pince páratartalmának és hőmérsékletének lehetőség szerint egész évben egyenletesnek kell lennie, különben az ott tárolt bor minősége romlik, vagy akár teljesen tönkre is megy.

A borpincék hőmérsékletének és páratartalmának egyenletességéről a cégünk által forgalmazott HydroPort párahűtő berendezések tökéletesen gondoskodnak. A berendezések hűtése víz alapú, mely a párolgás hőelvonásával hűti a levegőt. A gépek alján elhelyezkedő tartályból egy keringető szivattyú tolja fel a vizet a HydroPort tetején lévő vízcsepegtető tálcára, ami egyenletesen elosztja azt egy cellulóz alapú béléstesten. A béléstest méhsejt mintájú, mely garantálja, hogy a levegő a lehető legnagyobb felületen végezhesse a párologtatást. Egy ventilátor a gép hátulján található szűrőbetéten átszívja a borospince levegőjét és tovább juttatja a nedves béléstest irányába. A béléstest további port és esetleges pollent szűr meg természetes módon és akár 8-12°C-kal alacsonyabb hőmérsékletű levegő kibocsátására is képes.

borospince-hutes

Néhány előnye a HydroPort mobil hűtési rendszernek borospincéjében:
  • Nincs szükség építészeti átalakításra, egyszerű a telepítés
  • A gépek alján található kerekek segítségével egyszerűen áthelyezhetők
  • A berendezés károsanyag-kibocsátása 0
  • A HydroPort üzemeltetése sem szakértelmet, sem pedig állandó felügyeletet nem igényel
  • Minimális víz- és áramfogyasztásának köszönhetően igazán költséghatékony megoldás

A mobil párahűtő rendszer telepítéséhez mindössze villany- és víz kiállásra van szükség. Akár csapvízről is működtethetők egy vizes tömlőn keresztül. A tömlő egy úszós szelepen keresztül tölti a gép víztartályát automatikusan, míg el nem éri a beállított vízszintet. Abban az esetben, ha a víz kiépítése nem megoldható a borospincében, úgy a berendezés oldalán kialakított ajtón beöntve is feltölthető a tartály. A ventiláció iránya és intenzitása is egyszerűen állítható, ezzel hozzájárulva a tökéletes légkör kialakításához borospincéjében.

borospince-hutes

A HydroPort mobil párahűtő berendezések jutányos ára mellett üzemeltetésük igazán költséghatékony a minimális víz- és elektromos áram használatnak köszönhetően.
Ne habozzon felkeresni minket mihamarabb, hogy energetikai mérnökeink ingyenes helyszíni felmérését követően tájékozódhasson a borospincéje légkezelésének leg- élhetőbb, kedvezőbb és modernebb megoldásairól! Hívjon minket még ma!