Az élelmiszerek mielőtt felkerülnének a boltok, bevásárlóközpontok polcaira, jellemzően nagy utat tesznek meg, illetve sok esetben, akár huzamosabb ideig is raktárakban vannak elhelyezve. Az élelmiszer raktárak légkezelése ezért nagyon fontos tényező az ételek, gyümölcsök és zöldségek, vagy édességek eltarthatósága szempontjából. Ha nem megfelelő hőmérsékleten vannak tárolva a zöldségek és gyümölcsök, hamar romlásnak indulhatnak, de az édességek is veszítenek élvezeti értékükből, ha már a raktározás folyamán megolvadnak. Említhetjük továbbá akár a dobozos söritalok minőségi romlását is, ha többször felmelegszik és lehűl az ital, az fogyasztáskor érződik.

elelmiszeripar-parasitas

Természetesen a hőmérséklet mellett az élelmiszer raktár relatív páratartalma is nagyon fontos. A sajtok, húsok 15-20%, de a zöldségek és gyümölcsök akár 50%-ot is veszíthetnek súlyukból a nedvességtartalom csökkenése miatt, melyek újabb veszteségeket jelentenek.

A raktárban dolgozó munkások szempontjából is kardinális kérdés az optimális légkezelés az élelmiszeripari raktárakban. Bizonyított tény, hogy a nem megfelelő munkahelyi légkörben dolgozók figyelme csökken, melynek következménye a veszélyes környezetnek köszönhetően akár súlyos baleset is lehet. A balesetek nem várt munkaerőkiesést, fizetett betegszabadságot jelentenek a vállalatnak. A túl száraz légkörben az alkalmazottak szeme, orra, füle, vagy nyálkahártyája is kiszáradhat, melyutóbbi a felsőlégúti megbetegedések részére tökéletes táptalajt nyújt. Ez újabb fizetett betegszabadságokat jelent a cégnek, újabb veszteség.

A HydroPort mobil evaporatív berendezések a vizes hűtés elvén működnek, tehát nincs károsanyag-kibocsátásuk. A hűtés a víz párolgásán keletkező hőelvonással hűti a levegőt természetes úton. Mobil rendszerünk villámgyors telepítéséhez áram- és vízcsatlakozásra van szükség. A vizet akár csapvízrendszerről is ágaztathatjuk, így automatikusan tölti gépünk a víztartályt egy úszóval ellátott jakabszelepen keresztül, mely elzár, ha a tartály eléri a beállított vízmagasságot. Amennyiben a folyamatos vízrákötés nem megoldható a területen, a berendezések kialakítása lehetővé teszi a manuális feltöltést az oldalukon található ajtón keresztül.

elelmiszeripari-parasitas

Az evaporatív gépek alja maga a víztartály, melyből egy keringető szivattyú juttatja fel a vizet egy csepegtető tálcára, ami egyenletesen szétoszlatja azt egy speciális cellulóz nedvesítő tömbön (másnéven béléstesten). A béléstest méhsejt mintázata gondoskodik róla, hogy a levegő maximális felületen tudja párologtatni a vizet és végbe vigye a hűtést. A gépek ventilátora az élelmiszer raktár elhasznált levegőjét átszívja egy szűrőbetéten, majd tovább löki az átnedvesített béléstesten, ahol az természetes úton megköti a szálló port és pollent. Ezzel hozzájárul a raktári dolgozók allergiás tüneteinek csökkentéséhez. A gépeket elhagyó páradús és friss levegő hőmérséklete akár 8-12°C-kkal is alacsonyabb lehet, mint amit elszív a légtérből.

Élelmiszeripari raktárak légkezelésének néhány előnye mobil rendszerünkkel:
  • A csekély áram- és vízfogyasztásnak köszönhetően a rendszer rendkívül energia- és
    költséghatékony működésű
  • A mobil légkezelő rendszer telepítése gyors és egyszerű, kis ráfordítást igényel
  • A rendszer üzemeltetése nem igényel szaktudást, automatikus tartálytöltése miatt pedig nem szükséges az állandó felügyelet
  • A gépek aljára szerelt kerekeknek köszönhetően egyszerű az átmozgatás

Vegye fel velünk a kapcsolatot és ismerje meg rengeteg további előnyét a HydroPort mobil evaporatív légkezelő rendszernek! Kérje energetikai mérnökeink ingyenes helyszíni felmérését és érjen el sikereket a konkurenciával folytatott versenyben egy egyszerű, takarékos, mégis környezetbarát megoldással!