A sajtkészítés nagyon régi múlttal rendelkezik és ez idő alatt a sajtmestere rengeteg tapasztalatot gyűjtöttek egy-egy adott fajtának tökéletesítéséhez. Ahhoz, hogy pontosan úgy készüljön egy sajt, mint ahogy azt eltervezik, rendkívül precízen és pontosan kell eljárni az érlelés folyamán. Az érleléskor a hőmérséklet és a páratartalom a legfontosabb, ezeknek függvénye, hogy mennyit párolog a sajt, milyen kérge képződik, illetve, hogy milyen mikroorganizmusok és penészek telepednek meg rajta. Törekedni kell arra, hogy minél kevesebb víz távozzon a sajtból, de mégis meg tudjanak még telepedni a szükséges mikroorganizmusok. A pince páratartalma akár 92-95% is lehet, mely magasnak tűnhet, de bizonyos sajtok érleléséhez ez szükséges.

sajtipar-parasitas

A sajtok érlelését 5 különböző hőmérséklet-tartományban végzik, függően a sajt típusától:
  • A készterméket 4°C környékén tárolják
  • Az enzimek lassú érlelésénél 8°C-ra törekednek
  • A félkemény sajtokat 12-14°C-on érlelik
  • Bizonyos sajtféléknél 16-18°C-on gyorsítják az érést
  • Nagylyukú sajtok esetében 20°C-ra van szükség a széndioxidot képző baktériumoknak

A sajtipar különleges igényeit a HydroPort mobil párahűtő berendezések tökéletesen képesek ellátni. Egyszerre szabályozzák a légtér hőmérsékletét és páratartalmát. Kezelésük egyáltalán nem igényel sem szakértelmet, sem pedig állandó felügyeletet, így nyugodtan magára lehet hagyni, gondoskodva a sajtok éréséről.

Berendezéseink vizes hűtéssel működnek, melynek köszönhetően nincs károsanyag-kibocsátásuk. A gépek tartálya alul helyezkedik el, ahonnan egy szivattyú juttatja fel a vizet egy csepegtető tálcára, mely egyenletesen átnedvesíti a cellulóz alapú béléstestet. A béléstest méhsejt alapú, tehát a levegő a lehető legnagyobb felületen tudja párologtatni róla a vizet. A berendezés ventilátora beszívja a pince levegőjét egy szűrőbetéten keresztül és továbbítja a papír béléstest felé. Itt újra megszűri a levegőt természetes úton, és megköti a szállóport, illetve pollent. A gépekből kilépő páradús levegő akár 8-12°C-kal is alacsonyabb lehet, mint amit elszívott a pincéből.

sajtipari-parasitas

Néhány előnye a HydroPort mobil párahűtő rendszernek:
  • Kerekeinek köszönhetően egyszerű a mozgatásuk
  • Költséghatékony megoldás az alacsony víz- és villanyfogyasztásának köszönhetően
  • Nincs károsanyag-kibocsátása
  • Tervezési- és engedélyeztetési díjtól mentes
  • Egyszerű és gyors telepítés

A rendszer üzemeltetéséhez villamosenergiára és vízre van szükség. A vizet egy tömlőn át töltjük a gépek tartályába, mely automatikusan elzár, ha eléri a beállított vízmagasságot. Ha nincs lehetőség a vízrákötésre, a gépek oldalán kialakított ajtón keresztül is tölthetjük gépünket manuálisan.

Keresse energetikai mérnökeinket, akik további előnyöket mutathatnak be rendszerünk sajtipari párásításával kapcsolatban! Ingyenes helyszíni felmérésünket követően ismerje meg a mobil párahűtő berendezésekben rejlő lehetőségeket sajtipari vállalatában.