Ki nem szereti a frissensült péksüteményeket, vagy a finom ropogós kenyeret? A friss pékáru minden boltnak a polcain megtalálható, sokszor délutánra már nem is marad belőle. A frissesség megőrzéséhez azonban a sütőüzemek rengeteget dolgoznak, méghozzá jellemzően az éjszakai órákban. A sütödék légkezelése nagyon komoly feladat elé állítja üzemeltetőjüket. A sütőkemencék magas hőfokon dolgoznak, mely hőnek felszabadulása mind a belső légteret terheli. Ehhez hozzáadódik a kemencéket elhagyó forró végtermék és az ott dolgozók testének hőkibocsátása is.

Nyári napokon elviselhetetlen forróság alakulhat ki, ami a dolgozók munkakedvét fenyegeti és figyelmetlenségüket okozza. A figyelmetlenség viszont egy forró kemencékkel teli környezetben súlyos balesetekhez vezethet. A szálló por és liszt a levegőben tovább rontja az alkalmazottak komfortérzetét, esetleg egészségügyi állapotát.

A HydroPort párahűtő berendezések segítenek a munkakörülmények javításában. Vizes hűtésük nem csak hűti, de párásítja is a levegőt, melynek a csomagoló részlegen hatalmas szerepe van. A berendezés alján található víztartályból egy szivattyú feljuttatja a vizet a gép felső részén elhelyezkedő csepegtető tálcára, ami egyenletesen szétoszlatja azt egy speciális papír béléstesten. A cellulóz alapú béléstest méhsejt mintázatú, így levegővel való találkozáskor a legnagyobb felületen képes párologtatni. A gép hátsó részén elhelyezett ventilátor átszippantja a sütöde meleg, használt levegőjét egy szűrőbetéten, majd továbbítja az egyenletesen átnedvesített béléstest irányába. A hátsó szűrő, majd a nedves béléstest természetes úton megköti és kiszűri a levegőben lévő szállóport, lisztet valamint pollent. Ezzel támogatva a dolgozók allergiás tüneteinek csökkentését. A hűtés a víz párolgásának hőelvonásával jön létre, így a béléstestet elhagyó levegő akár 8-12°C-kal is alacsonyabb lehet, mint az elszívott.
Mivel a mobil hűtési berendezések kerekeken gurulnak, igény szerinti átmozgatásuk nem jelent komoly kihívást. A ventillációs irány és intenzitás szintén egyszerű módon változtatható, így dolgozói kedvére tudja konfigurálni a beltéri klímát. Ellentétben a hagyományos légkondicionáló rendszerekkel, a HydroPort párahűtő egységek nem szárítják, hanem nedvesítik a levegőt, ami megakadályozza a nyálkahártyák kiszáradását, így csökkenti a felsőlégúti megbetegedések kockázatát.

Sütödék hűtésének előnyei az evaporatív rendszerrel:
  • Egyszerű és gyors telepítés
  • Nincs szükség tervezésre és engedélyeztetésre
  • Akár csapvízzel is működik
  • Szakértelmet és állandó felügyeletet nem igényel
  • Minimális víz- és áramfogyasztása miatt rendkívül energia- és költséghatékony (EER 15-40)
  • Károsanyag-kibocsátás = 0

Mobil párahűtő berendezéseink pékségek tökéletes hűtőrendszereit képzik egyszerű, korszerű és felügyeletmentes használatuknak köszönhetően. A gép víztartályát egy kiépített vízrendszerről vett vizestömlővel automatikusan tudja tölteni. Amennyiben nincs víz a területen, úgy a HydroPort oldalán lévő ajtón keresztül is feltölthető a tartályt manuálisan.

Kérje energetikai mérnökeink ingyenes helyszíni felmérését és tanácsát sütőüzemének evaporatív hűtésével kapcsolatban!