A papírgyárakban elengedhetetlen a megfelelő beltéri légkör kialakítása, beleértve a hőmérséklet- és páratartalom szabályozást. A kívánt minőségű papír előállításához precíz számítások alapján a beállított relatív páratartalom létfontosságú. Ha túl száraz a levegő az adott gyártóegység területén, a késztermék minősége nem megfelelő és selejtet termel a gyár. Megfelelő páratartalom mellett a lapok minősége magasabb, könnyebb hajlítani, vágni és nem szakad olyan könnyen.

Természetesen nem csak a papír minősége, de a dolgozók munkakörülményei is javulnak egy megfelelően párásított gyártócsarnokban. A száraz levegő hatására a dolgozóknak meg kell küzdeniük szem-, fül- és nyálkahártya szárazsággal, mely utóbbi a felsőlégúti megbetegedések melegágya. Optimális légkör mellett a papírgyár alkalmazottai bizonyítottan jobban teljesítenek, nő a munkakedvük és csökken a megbetegedések száma.

papirgyar-parasitas

A HydroPort mobil párásító berendezések tökéletes megoldást nyújtanak a fenti problémák kiküszöbölésére, illetve elkerülésére. A cégünk által forgalmazott párahűtő rendszer egyszerre képes a hőmérsékletet szabályozni a beltéri relatív páratartalommal. Mivel kezelésük nem igényel semmilyen szaktudást, könnyen személyre lehet szabni az adott elvárások alapján. A berendezések kerekeinek köszönhetően mozgatásuk egyáltalán nem megterhelő, így különböző munkaállomásokat is képes párásítani attól függően, hogy melyik állomáson van rá nagyobb szükség. A ventiláció iránya és intenzitása egyaránt állítható, ezzel is hozzájárulva a dolgozók komfortérzetének növeléséhez.

A mobil párahűtő rendszer a vizes hűtés elvein működik. A berendezések alján található víztartályból egy szivattyú juttatja fel a vizet a fenti csepegtető tálcára. Itt egyenletesen eloszlik a víz egy speciális papír béléstesten, melynek méhsejt mintázata gondoskodik arról, hogy a levegő a lehető legnagyobb felületen találkozzon a vízzel és párologtasson. A gép ventilátora átszippantja a papírgyár használt levegőjét egy szűrőbetéten, majd tovább fújja azt az egyenletesen átnedvesített cellulóz alapú béléstesten. Itt újra megszűri a levegőt természetes módon, és megköti a levegőben szálló port, illetve pollent. A gépeket elhagyó friss, párás levegő akár 8-12°C-kal is alacsonyabb lehet, mint amit elszív a munkaterületről.

Néhány előny, ha a papírgyár párásítását HydroPort mobilgépekkel végzi:
  • Rendkívül alacsony ráfordítás szükséges
  • A vizes hűtésnek köszönhetően nincs károsanyag-kibocsátás
  • Csekély víz- és áramfogyasztásának köszönhetően nagyon energia- és költséghatékony
  • Az üzemeltetés nem igényel állandó felügyeletet
  • A rendszer telepítése gyors és egyszerű

A rendszer üzembehelyezéséhez mindössze áramra és (akár csap)vízre van szükség. A víz egy tömlőn keresztül automatikusan tölti a HydroPort víztartályát egy úszóval ellátott szelepen át, mely elzár, ha eléri a beállított vízszintet. Abban az esetben, ha a víz kiépítése nem megoldható, a berendezések oldalán kialakított ajtón beöntve is tölthetjük a tartályt manuálisan.

Természetesen rengeteg további előnnyel jár, ha a papírgyár párásítását a mi rendszerünkkel végzi, erről energetikai mérnökeink örömmel tájékoztatják egy ingyenes helyszíni felmérést követően.